05 aprilie 2014

Activitatea fizica

 De ce sa facem sport?
Exercitiile fizice sunt la fel de importante in viata ca apa, aerul, lumina si hrana.

Beneficiile aduse de activitatea fizica a corpului uman sunt nenumarate, dar iata cateva dintre ele:

  • Sportul ajuta la eliminarea kilogramelor in exces si auto-regleaza greutatea corporala. Puteti interactiona cu oameni cu scopuri si interese asemanatoare, asadar sportul ajuta la consolidarea relatiilor interumane.
  • Sportul reduce considerabil depresia si anxietatea. Intareste oasele, inima, muschii, intregul sistem cardio-respirator. Creste increderea in sine si autosatisfactia. Reduce considerabil efectele stresului. Imbunatateste rezistenta fizica si concentrarea psihica.  Ajuta la coordonarea miscarilor, simtul echilibrului si flexibilitatea coloanei vertebrale si mobilitatea articulatiilor. 
  • Invatam lucruri noi. Dezvoltam obiceiuri sanatoase legate de nutritie, conservarea energiei, dozarea efortului si autocunoasterea personala.  Deseori se pot descoperi si consolida calitatile de lider.
  • Sportul elimina prin piele, cu ajutorul procesului de transpiratie, o gama larga de toxine, impuritati, grasimi, hormoni.
  • Activitatea fizica regleaza in mod stralucit metabolismul organismului uman. Mersul pe jos are un efect minunat asupra celor care, din diverse probleme de sanatate, nu pot practica sporturi dinamice.  Sistemul nervos beneficiaza intr-o mare masura de efectele activitatii fizice.  
  • Calitatea si durata somnului sunt considerabil imbunatatite de orice efort fizic. 
  • Dezvoltarea simtului estetic este un efect secundar al practicarii sportului.
Secretul pentru exercitii cu succes este sa descoperi o activitate care iti place si care chiar te pune in miscare! Cantitatea de energie pe care o consumi facand o activitate fizica determina cate calorii arzi. Nu uita sa alternezi viteza si intensitatea, indiferent ce exercitii faci – de exemplu dacă plimbi cainele – mergi moderat cateva minute, apoi grabeste pasul – un exercitiu grozav pentru amandoi!

Cate calorii se consuma de obicei cand facem exercitii? Bineinteles, depinde de varsta si greutatea corporala individuala.

Iata un exemplu al numarului de kilocalorii arse prin diverse exercitii, pe baza unei sedinte de 30 de minute:

Inot si ciclism – intre 250 si 350 kcal
Tenis  – intre 292 si 407 kcal
Saritul coardei – de la 376 la 521 kcal
Mersul pe role – intre 550 si 750 kcal
Golf  – intre 145 si 206 kcal
Alergat (cu 3,5 km la ora) – intre 545 si 750 kcal

Retine faptul ca activitatile de acasa ard de asemenea calorii – dar nu la fel de multe ca o sedinta serioasa de exercitii, bineinteles!