06 aprilie 2014

Jocul si SPORTUL


 
JOCUL ŞI SPORTUL


Utilizat încă din perioada preşcolară, jocul de întrecere pregăteşte “terenul” pentru manifestările de tip performanţial de mai târziu. În acelaşi timp, sportul pentru toţi (sportul de mare performanţă prezintătrăsăturile sale specifice, accesul indivizilor la el fiind limitat) presupune manifestări tipice ca libertatea şiiniţiativa acţiunilor, motivaţia imediată, legate de înseşi activitatea desfăşurată, satisfacţia efectuării unor acţiuni care scot în evidenţă calităţile şi măiestria personală ş.a.
 Într-un tablou al jocurilor practicate până la 13 ani, Rose Vincent aduce în discuţie următoarea succesiunea acestora: jocuri de explorare, de distrugere, de agilitate, de compensaţie, de imitaţie şi, în sfârşit, jocuricu participare reglementată. Deşi succesiunea amintită nu este foarte exactă, observaţiile contemporaneindică o trecere de la jocurile cu caracter funcţional la cele de performanţă
Practicarea acelor jocuri de luptă şi de performanţă care presupune angrenarea tuturor posibilităţilor fiziceşi psihice în vederea obţinerii performanţei corespunde dezvoltării dorinţei de afirmare a personalităţii, prin compararea cu ceilalţi, prin etalare calităţilor, prin impunerea voinţei în afara altora. Nevoia de performanţă, care stă la baza motivelor sociale ale activităţii umane, este prezentă atât în jocurile copiilor,cât mai ales, în întrecerile din sportul propriu-zis.
Jocurile sportive, deşi păstrează unele caracteristici pe care psihologia jocului copiilor le-a scos înevidenţă, prezintă şi alte caracteristici care provin din specificul activităţii sportive, a cărei caracteristică principală o constituie competiţia, ca formă organizată de obţinere a performanţei. Nici celorlalte ramurisau probe sportive nu le sunt absente caracteristicile jocurilor. Activitatea sportivă, de performanţă şi mare performanţă, presupune adeziunea şi participarea liberă, deoarece cerinţa de a obţine performanţe înalte,de a fi permanent în formă, obligă la antrenamente intense şi frecvente. Ea are pentru individ, până la unanumit nivel, semnificaţia unei ocupaţii dezinteresate, neproductivă, recreativă şi deconectantă. În acelaşitimp, a practica o ramură sau o probă sportivă înseamnă o manifestare a isteţimii, a îndemânării, dârzeniei,stăpânirii de sine, pentru satisf
acţia succesului sau a faptului de a desfăşura o activitate în care apare
manifestarea tipic sportivă
.În ce priveşte jocurile, ele prezintă o serie de trăsături prin care apropierea de activităţile sportive aparefirească. În constatările sale, Chateau J. spune că adevăratul joc este serios atunci când are reguli severe şi presupune osteneala până la istovire. El afirmă, de asemenea, că jocul constituie o lume aparte, diferită decea a adulţilor. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre sport: este o lume aparte, diferită de cea obişnuită,creează într-un anumit fel o “iluzie” fără a fi însă lipsit de intenţionalitatea conştiinţei în declanşare, ca şiîn efectuare şi apreciere
Jocul, ca şi sportul, constituie, în acelaşi timp, prilejuri de desprindere şi detaşare de activităţile cotidiene,ca şi  de  compensaţie
 Deşi aflate la niveluri motivaţionale diferite, atât unele, cât şi altele reprezintă mijloace de formare a personalităţii, tonificând şi echilibrând psihic organismul, contribuind la integrarea socială a individului, lacare se adaugă aportul terapeutic, de recuperare
Aproprierea dintre joc şi sport este marcată şi de un alt element, şi anume caracterul lor reglementar. Deşiliber, spontan, jocul cu partener presupune reguli, reglementarea în sine rămânând o caracteristicăfundamentală a jocului, chiar dacă uneori regulile sunt schimbate sau, pur şi simplu, ignorate. Sportul esteun produs al societăţii adulte şi presupune nevoia respectării unor anumite norme valabile, dincolo delimitele unei comunităţi sau ale unui teritoriu (şcoală, cartier etc.), mult mai stricte, formalizate,obligatorii, foarte multe dintre ele fiind create pentru a stăvili violenţele fizice, ce pot apărea în fiecaremoment al întrecerii.
 Aşa cum precizează J. Piaget, acceptarea şi respectarea regulilor, determină pe copil să participe la efortulcomun al grupului din care face parte. Subordonarea intereselor personale ale colectivului, luptă pentruînvingerea dificultăţilor, respectarea exemplară a regulilor de joc şi în final succesele vor pregăti treptat pecel ce va fi capabil să se integreze cerinţelor societăţii

Copilul tau si sportul

Sportul la fete
Daca fiica ta iubeste gimnastica, nu-i pune bete-n roate. Nu-i spune ca n-are ce face cu ea in viata. Ba are. Acest sport ajuta adolescentele sa-si mentina oasele sanatoase. Si n-o spune oricine, ci cei care au studiat impactul acestui sport asupra orgnismului unei tinere. Ei au descoeprit ca gimnastica ritmica, practicata de fete, in adolescenta, face ca densitatea oaselor sa fie mai mare. Nu conteaza ca fiica ta nu va face performanta in acest domeniu, important e ca va creste frumos, sanatos si va avea un corp de invidiat. 

Si pentru ca tot am ajuns aici, sportul le ajuta pe fete in lupta lor continua cu greutatea. Ca sa ajunga "supermodele" nu le lasati sa tina cure de slabit. Incurajati-le sa faca sport pentru ca miscarea topeste grasimile si dezvolta armonios muschii. In plus, fetele care fac sport, se apuca mai rar de fumat.

Sa nu uitam ca si inotul este un sport pe cat de relaxant, pe atat de eficient in dezvoltarea oaselor. Ba mai mult, chiar medicii il recomanda, in special in corectarea unor probleme ale coloanei vertebrale, insuficiente respiratorii ori in bolile metabolice. Ideal e sa fie practicat din placere. Face bine trupului si sufletului. In timp ce inoti iti pui in miscare muschii, faci ca plamanii sa functioneze perfect, dar te si relaxezi si te "rupi" de grijile cotidiene. 

Sportul la baieti
Parintii de baieti stiu cat de greu este sa-ti tii copilul pe acasa. Cand il cauti "el bate mingea". Lasa-l sa joace fotbal, daca asta ii place. Chiar si adolescent fiind, iesirile la fotbal cu prietenii, ii fac mult bine. Pe langa faptul ca socializeaza, leaga noi prietenii si se distreaza, alergarea pe teren ii intareste organismul.

In plus, e bine de stiut ca, tinerii care fac sport au rezultate mai bune la scoala. E demonstrat stiintific ca sportul imbunatateste capacitatea de a invata, memoria, concentrarea si ii face mai activi.

Tinerii care fac sport in adolescenta, vor avea calitati ce nu obtin din carti. Vorbim despre ambitie si forta. Acestea se deprind doar prin sport, chiar si cel de la scoala. Lucrul in echipa, stabilirea unor obiective care, dorinta de lupta pentru a deveni cel mai bun, sunt calitati ce pot fi insusite foarte usor prin sport. El te obisnuieste cu ideea ca pentru a castiga ceva, trebuie sa muncesti. Nu degeaba se spune ca sportul te ajuta sa ai succes in viata. 

Rolul sportului in adolescenta

De ce e sportul important in adolescenta?
Despre adolescenta putem spune ca este varsta schimbarilor uimitoare, a marilor pasiuni, dorinte si ambitii. E perioada in care trebuie a le incerce pe toate, sa simta cat mai mult, sa traiasca din plin. 

Nimic mai adevarat. Din punct de vedere anatomic si fiziologic, corpul unui adolescent trece prin nenumarate modificari intr-un timp relativ scurt. Asta nu duce decat la discomfort fizic, dar si la neincredere, incertitudine, rusine, excitatie sau inhibitie. 

Tocmai de aceea, sportul ajuta corpul adolescentului sa se armonizeze si, in plus, e cel mai placut mod de a se elibera de tensiunea acumulata. Mai mult decat atat, cei care alearga, joaca fotbal, tenis ori baschet, scapa de obezitate si se ating mai rar de alcool sau de pachetul de tigari. Ca sa nu mai spunem ca, sportul e alternativa sanatoasa la activitati cum sunt privitul excesiv la televizor sau orele pierdute in fata calculatorului.

Ora de sport e vitala pentru tineri ?
Ca parinte, nu iti cocolosi copilul. Intr-adevar are mult de invatat, urmeaza examene grele pe care e neaparat sa le treaca, dar asta nu inseamna ca trebuie sa renunte la sportul de la scoala. Parintii care fac astfel incat sa-si scuteasca tinerii de la ora de sport, crezand ca le fac un serviciu copiilor, gresesc enorm. 
Adolescentul tau are nevoie de sport mai mult decat iti inchipui.
 Specialistii recomanda unui adolescent aproximativ 60 de minute de miscare in fiecare zi.
Sportul nu inseamna doar muschi si genoflexiuni, ci relaxare, scapare de tensiuni si stres, ori chiar distractie
 Gandeste-te ca, prin sport, corpul  va creste si se dezvolta armonios. 
Invata sa iubesti aerul, apa, miscarea, eforturile si exercitiile fizice.

Nu degeaba auzim peste tot ca trebuie sa facem miscare. Chiar medicii recomanda diverse forme de sport pentru ca organismul sa faca fata tuturor greutatilor ce-l asteapta. 
Sportul, in general, conduce la intarirea sanatatii, la desavarsirea calitatilor fizice si psihice, creste vitalitatea, dar si puterea de munca a unei persoane.

Viata sanatoasa

Sportul inseamna viata sanatoasa!

Prin sport ne descarcam de stresul acumulat de-a lungul zilei, castigam energie, circulatia sangelui este pusa in miscare, inima este antrenata. Dar pentru un rezultat deosebit trebuie imbinat cu un regim alimentar echilibrat si un program de odihna regulat.
Sunt sigura ca si tu ai auzit destul de des clasica fraza: 
„Nu este recomandat sa mananci inainte si dupa sala!".
 Este total gresit! 
Exercitiile pe stomacul gol nu doar ca nu intensifica arderea caloriilor, dar diminueaza performanta, marind si riscul de scadere a masei musculare si de slabire a muschilor.

Sfat!  
Trebuie sa iei o gustare inainte de antrenament. Important este ca aceasta gustare sa fie usor digerabila. Specialistii ne recomanda sa manancam cu aproximativ 1 - 4 ore inainte de antrenament. Acest interval este unul potrivit care permite digerarea alimentelor si previne crampele, durerile de burta, dar si alte probleme gastrice care pot aparea in urma unui efort prelungit.
 
Ce trebuie sa consumam inainte de antrenament?
Combinatia de proteine si carbohidrati este recomandata inaintea orei de fitness. Proteinele ajuta muschii in timpul antrenamentului, iar carbohidratii sunt usor de eliminat si iti ofera energia de care ai nevoie. O alimentatie completa care se supune acestor reguli, pentru masa musculara, poate fi formata din cereale integrale, paste, orez, legume verzi, ton, carne de curcan, pui sau carne slaba de vita si fructe.
Evita alimentele bogate in grasimi si mesele grele. Corpul tau are nevoie de mult timp pentru a lupta cu astfel de alimente si te va lasa fara energie.

Bine de stiut! 
Trebuie sa ocolesti si alimentele bogate in carbohidrati simpli! Iti vor ridica nivelul de zahar din sange si te vor epuiza inainte de antrenament. Evita alimentele cu un continut mare de zahar, bomboane, batoane de ciocolata si gustari bogate in zahar, mese bogate in carne, omleta, bauturile racoritoare.
Bananele, avocado si cerealele integrale cresc rezistenta fizica. Poti avea o masa doar din fructe; acestea contin carbohidrati cu absorbtie lenta, care te ajuta sa sustii efortul pe durata antrenamentului. De asemenea, cu o jumatate de ora inainte de sala, poti consuma un baton de cereale sau unul proteic pentru a rezista efortului.

Nu uita! 
Consumul de apa este foarte benefic pentru organism. Efortul fizic necesita consum de apa. Hidrateaza-te inainte de antrenament, in timpul antrenamentului, cat si dupa! Cu cat bem mai multa apa, cu atat vom elimina mai mult! In schimb, in cazul in care nu consumam apa, corpul este in pericol de deshidratare.
 
Ce consumam dupa antrenament?
Dupa finalizarea antrenamentului poti manca abia dupa o ora. In acest timp continua sa te hidratezi pentru ca trebuie sa inlocuiesti lichidele pierdute in timpul antrenamentului.
Gustarea de la finalul exercitiilor fizice face parte din sedinta de miscare, pentru ca aduce aportul de nutrienti necesari recuperarii si dezvoltarii masei musculare. Pentru ca organismul sa se recupereze dupa efortul depus, fara a recastiga caloriile pierdute, este indicat ca alimentatia sa fie una usoara.
Este important sa consumi legume, tocmai de aceea salatele sau legumele pe gratar sunt cele mai bune alegeri. Bineinteles, poti consuma si putina carne de pui la gratar sau peste. Consumul de proteine este un lucru necesar. Ele ofera organismului aminoacizii necesari pentru a reface musculaturasi favorizeaza absorbtia apei in organism, imbunatatind astfel procesul de hidratare musculara.
Multe persoane aleg sa consume fructe dupa antrenament. Aceste lucru este bun, dar asigura-te ca acele fructe au mai multa glucoza decat fructoza. Fructoza creste nivelurile de zahar din sange foarte incet si nu inlocuieste cantitatile de glicogen din corp. Incearca sa mananci fructe cu un indice glicemic mare, ca bananele si strugurii!

05 aprilie 2014

Activitatea fizica

 De ce sa facem sport?
Exercitiile fizice sunt la fel de importante in viata ca apa, aerul, lumina si hrana.

Beneficiile aduse de activitatea fizica a corpului uman sunt nenumarate, dar iata cateva dintre ele:

  • Sportul ajuta la eliminarea kilogramelor in exces si auto-regleaza greutatea corporala. Puteti interactiona cu oameni cu scopuri si interese asemanatoare, asadar sportul ajuta la consolidarea relatiilor interumane.
  • Sportul reduce considerabil depresia si anxietatea. Intareste oasele, inima, muschii, intregul sistem cardio-respirator. Creste increderea in sine si autosatisfactia. Reduce considerabil efectele stresului. Imbunatateste rezistenta fizica si concentrarea psihica.  Ajuta la coordonarea miscarilor, simtul echilibrului si flexibilitatea coloanei vertebrale si mobilitatea articulatiilor. 
  • Invatam lucruri noi. Dezvoltam obiceiuri sanatoase legate de nutritie, conservarea energiei, dozarea efortului si autocunoasterea personala.  Deseori se pot descoperi si consolida calitatile de lider.
  • Sportul elimina prin piele, cu ajutorul procesului de transpiratie, o gama larga de toxine, impuritati, grasimi, hormoni.
  • Activitatea fizica regleaza in mod stralucit metabolismul organismului uman. Mersul pe jos are un efect minunat asupra celor care, din diverse probleme de sanatate, nu pot practica sporturi dinamice.  Sistemul nervos beneficiaza intr-o mare masura de efectele activitatii fizice.  
  • Calitatea si durata somnului sunt considerabil imbunatatite de orice efort fizic. 
  • Dezvoltarea simtului estetic este un efect secundar al practicarii sportului.
Secretul pentru exercitii cu succes este sa descoperi o activitate care iti place si care chiar te pune in miscare! Cantitatea de energie pe care o consumi facand o activitate fizica determina cate calorii arzi. Nu uita sa alternezi viteza si intensitatea, indiferent ce exercitii faci – de exemplu dacă plimbi cainele – mergi moderat cateva minute, apoi grabeste pasul – un exercitiu grozav pentru amandoi!

Cate calorii se consuma de obicei cand facem exercitii? Bineinteles, depinde de varsta si greutatea corporala individuala.

Iata un exemplu al numarului de kilocalorii arse prin diverse exercitii, pe baza unei sedinte de 30 de minute:

Inot si ciclism – intre 250 si 350 kcal
Tenis  – intre 292 si 407 kcal
Saritul coardei – de la 376 la 521 kcal
Mersul pe role – intre 550 si 750 kcal
Golf  – intre 145 si 206 kcal
Alergat (cu 3,5 km la ora) – intre 545 si 750 kcal

Retine faptul ca activitatile de acasa ard de asemenea calorii – dar nu la fel de multe ca o sedinta serioasa de exercitii, bineinteles!