25 decembrie 2011

Familia si Stilul de viata sanatos

Lipsa unei educatii in ceea ce priveste un stil de viata sanatos, venita din partea familiei, ritmul de viata agitat, stresul ori comportamentul alimentar haotic sunt doar cativa dintre factorii care duc la aparitia obezitatii, a problemelor cardiovasculare sau chiar a cancerului. 
In fiecare an, in tara noastra mor aproximativ 150.000 de oameni numai din cauza bolilor cardiovasculare. Situatia este ingrijoratoare, mai ales ca obezitatea infantila a atins cote alarmante, dar solutii au fost gasite pentru a estompa fenomenul. 
 
 Cei care pot lua masuri de precautie in acest sens 
suntem chiar noi. 

Sta in puterea noastra daca ne dorim sa avem o viata sanatoasa.

De aceea este important ca educatia sa inceapa din familie. Studiile arata ca printre cei mai sensibili si predispusi la boli cardiovasculare sunt copiii. Acestia au ajuns sa fie victime sigure ale unor afectiuni care pana nu de mult erau caracteristice exclusiv adultilor. Vorbim aici de alergii, probleme de tranzit intestinal, colesterol marit, hipertensiune arteriala, diabet de gradul doi, deficit de vedere, stres, anxietate sau chiar depresie. Si toate acestea pe fondul unor carente alimentare, a unui stil de viata nesanatos si, desigur, a lipsei de activitati sportive. Copiii, dar si adultii, au nevoie de o alimentatie sanatoasa. Prin aceasta intelegand legume si fructe crude, lactate, cereale, proteine (carne), combinate cu sport. Medicii sustin ca activitatea fizica zilnica trebuie sa fie o prioritate: plimbari, jocuri in aer liber, activitati sportive.
Toate acestea trebuie facute in familie, deoarece parintii si bunicii sunt exemplele pe care copiii le vor urma mai tarziu. Un program bine stabilit pentru masa si sport va avea rezultate excelente pentru sanatatea trupului si a sufletului. In plus, cand esti organizat, reusesti sa faci lucrurile mai bine. De aceea, un program de masa pe care il vei respecta va 'educa' trupul si il va face mai puternic in fata bolilor. Si, dupa cum bine stim, e mai usor sa prevenim decat sa tratam. Dar sa vedem ce boli putem preveni cu ajutorul sportului si a unei alimentatii echilibrate.
Sportul previne bolile cardiovasculare
Aceste boli pot fi prevenite cu exercitii fizice facute zilnic, mancand sanatos, evitand grasimile, sucurile carbogazoase, bauturile alcoolice, cafeaua si tigarile. Nu trebuie sa lipseasca din alimentatie fructele si legumele in stare cat mai proaspata, cerealele, pestele si carnea slaba (pui si curcan). O inima sanatoasa cu mult sport se tine, practicat in mod constant; acesta poate preveni foarte multe probleme de sanatate.
Pentru cei care nu practica niciun sport va sfatuim sa incepeti activitatea fizica cu mici trucuri. Renuntati la lift, urcati si coborati scarile. Daca locuiti mai sus de etajul patru si nu aveti antrenament, incepeti prin a urca cate trei etaje. Pe masura ce va veti obisnui cu efortul, mai adaugati un etaj.
Obisnuiti sa mergeti cu masina oriunde aveti treaba? Atunci o zi pe saptamana renuntati la masina, incercati fie sa mergeti pe jos, fie cu transportul in comun. Daca in mod regulat mergeti cu transportul in comun, va recomandam sa coborati cu doua statii mai repede decat aveti nevoie si sa parcurgeti distanta respectiva pe jos.
Plimbati-va prin parcuri, gradini, pe strazi si bulevarde care va plac in oras. Va fi nu doar un exercitiu fizic, dar va va relaxa si mintea. Intalniti-va cu oamenii dragi pe care nu i-ati mai vazut de mult timp. In defavoarea unui restaurant sau a unei cafenele in care sa povestiti, alegeti sa va plimbati printr-un parc sau o gradina.
Cand iesiti de la lucru, alegeti sa mergeti la bazin; doua zile pe saptamana va vor ajuta sa fiti in forma toata saptamana.
In weekend puteti iesi cu prietenii la plimbare pe role, cu bicicletele sau puteti sa alergati. In Bucuresti sunt organizate frecvent diferite competitii sportive pentru care va puteti antrena alaturi de cei dragi si, de ce nu, puteti participa impreuna la concursuri. Un astfel de eveniment gasiti aici http://bucharest-marathon.com/registration/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu