31 decembrie 2011

Sportul si dieta

Cum impaci sportul cu dieta?

Te previn din start sa nu te intristezi cand o sa-ti spun despre efectele nefaste ale sedentarismului! Nici prin cap nu-mi trece sa te de­prim! Dar n-ar strica sa afli despre o componenta nu exclusiva, ci importanta a vietii tale, si despre felul in care asociezi miscarea fizica cu alimentatia necesara. Pen­tru ca cerintele organismului se schimba in functie de ceea ce faci cu el.
Efortul este de mai multe feluri si, in functie de asta, poti sa te ajuti cu alimente, astfel incat exercitiile tale sa nu te epuizeze. Nu este o solutie. Daca, de exemplu, vrei sa slabesti, si vei alege sa te infometezi, iar apoi vei re­curge la o tura de exercitii istovitoare, iti vei face mai degraba rau si cred ca vei si gafai ca o locomotiva.
Pe langa asta, nu vei mai avea niciun chef de lucru si toate cele din jur vor capata o tenta gri. Iar acest lucru nu este ceea ce iti doreai. Deci, e timpul sa vedem ce le­gatura este intre a face sport si a manca; dar, mai ales, este momentul sa afli cum sa le impaci pe cele doua.
Tu ce motivatie ai?
Exista mai multe motive pentru a face sport. Si, sa recunoastem, exista multe motive si pentru a manca. Sa-ti aduc aminte de celebra intrebare retorica: “Mancam ca sa traim sau traim ca sa mancam?”.
Intensitatea antrenamentelor tale e diferita, in functie de scopul propus. Ai nevoie de intretinere sau vrei sa dai jos cateva kilograme? Pentru ca vei lucra si vei manca putin diferit. Una dintre ulti­mele stiri care au ajuns la mine vorbea despre un preot din SUA care a fost arestat pentru ca facea jogging dez­bracat. Cum spuneam, motive si motive!
Ai nevoie de liniste interioara…
Un lucru important este ca nu doar mancarea si modul cum este preparata contribuie, intr-un fel sau altul, la “mai binele” sau la “mai raul” tau, dar si felul in care ma­nanci. Asa ca, inainte de a vorbi despre ce trebuie sa man­cam, vreau sa-ti aduc aminte ca a face sport nu e o sarcina im­pusa de sef (atunci cand nu activezi la un club sportiv, desigur), ci e un lucru bun pentru tine.
Nu ai nimic altceva de facut decat sa-ti gasesti o clipa de li­niste atunci cand te pregatesti pentru masa de dinainte de orele de fitness sau aerobic, care, intotdeauna, dar intotdeauna, va fi cu cel putin doua ore inainte de aceasta. Stresul nu-ti va face bine nici in timpul mesei si nici la sala!

Sportul mintii
Ti-am spus deja ca tipurile de sport pe care vrei sa le practici sunt importante pentru a stabili relatia ta cu mancarea pe care ar fi mai bine sa o consumi. Dar nu abstractiza, nu este vorba de sah. ?Sportul mintii? este ceva mai sedentar, insa, daca insisti sa-l consideri intre sporturi, poti incerca sa te ?antrenezi gastronomic?, cu ceva suplimente alimentare pe baza de Gingko biloba, care ajuta activitatea cerebrala. Ceea ce nu este un lucru rau nici pentru cand faci sport… cu adevarat!
Iti trebuie multa energie
Pentru a putea da randament in salile de sport sau pe pista de alergare si pentru ca exercitiile sa fie executate corect (pentru ca nu are rost sa tragi chiulul sau sa mimezi ca faci efort doar ca sa-ti impresionezi prietenii sau asistenta), trebuie sa ai si energie suficienta.
Stii ca se intampla deseori ca, dupa o zi de munca, sa te simti atat de lipsita de energie, incat sa nu mai vrei la sala. Aici este ceva care te poate ajuta si care tine de ce mananci. Cu o alimentatie adecvata, poti sa faci fata si acestei situatii, luandu-ti din mancarea si bautura consumate doza de energie de care ai nevoie.
Carbohidrati si apa
Principala sursa de energie a organismului o constituie carbohidratii, care, consumati cu doua-trei ore inainte de sport, iti asigura o doza suplimentara de energie. Acestia se gasesc in banane, portocale, cai­se, capsuni, cereale, paste, orez, paine prajita etc. Asta, fara sa in­tram, deocamdata, in amanunte. Si hidratarea organismului, atat inainte, cat si dupa sau in timpul exercitiilor, este esentiala.
Cred ca oricine care face sport tanjeste dupa “pauza de apa”! Transpiratia abundenta face ca organismul sa piarda cantitati insemnate de apa, iar rezerva organismului trebuie refacuta. Dar aici nu vorbesc despre sucurile cu dioxid de carbon sau de cele cu diverse variante de indulcire. Apa plata rece este cea mai buna.
Bauturile dulci, energizante, pot fi folosite doar in cazul efortului foarte mare, la sportivii de performanta. Pentru sportul de intretinere sau pentru modelarea corpului poate fi pus in aplicare urmatorul plan: 750 ml inainte de ora de sport, 500 ml cu 15 minute inainte de sport, circa 200 ml in timpul orei de sport si 500 ml dupa ce ai terminat exercitiile.
Ce sa mai incerci?
La ecuatia “ce intra” si “ce iese” din organism in timpul exer­citiilor, poti introduce si fructele ? ele te pot ajuta cu aportul lor de lichide si fructoza, atat cu ceva timp inainte de exercitii, cat si dupa acestea. Si tot dupa efortul depus si dupa deshidra­tarea la care te-ai supus si pe care ai in­cercat sa o compensezi, ai putea incerca si o sedinta de relaxare in sauna, daca mai suporti, sau, de ce nu, cateva minute de inot, daca ai o pis­cina pe-aproape.
Calciul te ajuta
Cercetatorii, preocupati de rolul calciului in organism, s-au convins ca acest mineral joaca si un rol important in privinta starii noastre de spirit. Pe de alta parte, au descoperit o le­ga­­tura certa intre metabolizarea co­recta a calciului si practicarea anumitor exercitii fizice care solici­ta mus­chii si oasele intr-un ritm sus­tinut, cum ar fi joggingul, ae­ro­bicul, tenisul. Calciul te ajuta sa iti pastrezi o greutate normala si sa reglezi arderile si metabolizarea.
Aperitiv + sport
Efortul aerob este acela care presupune cresterea necesarului de oxigen al organismului si, astfel, determina implicarea suplimentara a inimii si a plamanilor.
Pentru a te simti bine in cadrul sporturilor care presupun efort aerob – adica alergare, inot, ciclism, dans, antrenamente cardio, schi fond etc. – , ai nevoie de grasimi, care se recomanda a fi consumate sub forma de acizi grasi polinesaturati: ulei de peste, nuci, alune, seminte de dovleac sau de floarea-soarelui (nesarate si neprajite).
La efortul anaerob te ajuta si carbohidratii de origine ve­getala, trebuie luati din cereale (grau, ovaz, orez, porumb) si din paine integrala, legume si fructe proaspete sau uscate.
Clase de nutrienti
Pentru felul in care stabilesti ce anume trebuie sa consumi atunci cand faci sport, este necesar sa ai cateva notiuni despre clasele principale de nutrienti (carbohidrati sau glucide, proteine si grasimi) si sa nu ignori rolul vitaminelor si al mi­neralelor.
Dieta in efort este importanta si pentru acoperirea nevoilor suplimentare ale organismului. Nu toate felurile de sport te consuma la fel, mai ales in sensul folosirii de energie ? fiecare tip de efort are nevoie de arderea unor anumiti nutrienti.
Cat din fiecare grupa?
Fiecare persoana ar putea avea o dieta proprie pentru momentele cand face sport, dar exista si generalitati dupa care te poti lua, in ceea ce priveste schemele nutritionale. Din punct de vedere al ratiei zilnice, in efortul anaerob nutrientii se pot distribui astfel:
  • proteine 40%;
  • carbohidrati 40%;
  • lipide 20%.
In efortul aerob:
  • 55% glucide;
  • 30% grasimi;
  • 15% proteine.
Sunt im­por­tante apa, vitaminele si mineralele, iar femeile care practica regulat un sport au nevoie suplimentara de calciu (lactate, legume cu frunze verzi, suplimente de calciu cu vitamina D) si fier (carne rosie, cereale, spanac, urzici, oua, paine neagra).

25 decembrie 2011

Familia si Stilul de viata sanatos

Lipsa unei educatii in ceea ce priveste un stil de viata sanatos, venita din partea familiei, ritmul de viata agitat, stresul ori comportamentul alimentar haotic sunt doar cativa dintre factorii care duc la aparitia obezitatii, a problemelor cardiovasculare sau chiar a cancerului. 
In fiecare an, in tara noastra mor aproximativ 150.000 de oameni numai din cauza bolilor cardiovasculare. Situatia este ingrijoratoare, mai ales ca obezitatea infantila a atins cote alarmante, dar solutii au fost gasite pentru a estompa fenomenul. 
 
 Cei care pot lua masuri de precautie in acest sens 
suntem chiar noi. 

Sta in puterea noastra daca ne dorim sa avem o viata sanatoasa.

De aceea este important ca educatia sa inceapa din familie. Studiile arata ca printre cei mai sensibili si predispusi la boli cardiovasculare sunt copiii. Acestia au ajuns sa fie victime sigure ale unor afectiuni care pana nu de mult erau caracteristice exclusiv adultilor. Vorbim aici de alergii, probleme de tranzit intestinal, colesterol marit, hipertensiune arteriala, diabet de gradul doi, deficit de vedere, stres, anxietate sau chiar depresie. Si toate acestea pe fondul unor carente alimentare, a unui stil de viata nesanatos si, desigur, a lipsei de activitati sportive. Copiii, dar si adultii, au nevoie de o alimentatie sanatoasa. Prin aceasta intelegand legume si fructe crude, lactate, cereale, proteine (carne), combinate cu sport. Medicii sustin ca activitatea fizica zilnica trebuie sa fie o prioritate: plimbari, jocuri in aer liber, activitati sportive.
Toate acestea trebuie facute in familie, deoarece parintii si bunicii sunt exemplele pe care copiii le vor urma mai tarziu. Un program bine stabilit pentru masa si sport va avea rezultate excelente pentru sanatatea trupului si a sufletului. In plus, cand esti organizat, reusesti sa faci lucrurile mai bine. De aceea, un program de masa pe care il vei respecta va 'educa' trupul si il va face mai puternic in fata bolilor. Si, dupa cum bine stim, e mai usor sa prevenim decat sa tratam. Dar sa vedem ce boli putem preveni cu ajutorul sportului si a unei alimentatii echilibrate.
Sportul previne bolile cardiovasculare
Aceste boli pot fi prevenite cu exercitii fizice facute zilnic, mancand sanatos, evitand grasimile, sucurile carbogazoase, bauturile alcoolice, cafeaua si tigarile. Nu trebuie sa lipseasca din alimentatie fructele si legumele in stare cat mai proaspata, cerealele, pestele si carnea slaba (pui si curcan). O inima sanatoasa cu mult sport se tine, practicat in mod constant; acesta poate preveni foarte multe probleme de sanatate.
Pentru cei care nu practica niciun sport va sfatuim sa incepeti activitatea fizica cu mici trucuri. Renuntati la lift, urcati si coborati scarile. Daca locuiti mai sus de etajul patru si nu aveti antrenament, incepeti prin a urca cate trei etaje. Pe masura ce va veti obisnui cu efortul, mai adaugati un etaj.
Obisnuiti sa mergeti cu masina oriunde aveti treaba? Atunci o zi pe saptamana renuntati la masina, incercati fie sa mergeti pe jos, fie cu transportul in comun. Daca in mod regulat mergeti cu transportul in comun, va recomandam sa coborati cu doua statii mai repede decat aveti nevoie si sa parcurgeti distanta respectiva pe jos.
Plimbati-va prin parcuri, gradini, pe strazi si bulevarde care va plac in oras. Va fi nu doar un exercitiu fizic, dar va va relaxa si mintea. Intalniti-va cu oamenii dragi pe care nu i-ati mai vazut de mult timp. In defavoarea unui restaurant sau a unei cafenele in care sa povestiti, alegeti sa va plimbati printr-un parc sau o gradina.
Cand iesiti de la lucru, alegeti sa mergeti la bazin; doua zile pe saptamana va vor ajuta sa fiti in forma toata saptamana.
In weekend puteti iesi cu prietenii la plimbare pe role, cu bicicletele sau puteti sa alergati. In Bucuresti sunt organizate frecvent diferite competitii sportive pentru care va puteti antrena alaturi de cei dragi si, de ce nu, puteti participa impreuna la concursuri. Un astfel de eveniment gasiti aici http://bucharest-marathon.com/registration/.

30 septembrie 2011

10 iulie 2011

Raport cu privire la evaluarea stilului de viaţă sănătos al adolescenţilor din municipiile Iaşi şi Timişoara – studiu comparativ

Realizat in cadrul proiectului “Centre de promovare a bunăstării copiilor şi adulţilor din judeţele Timiş şi Iaşi” finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Lichtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.Editat de Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, aprilie 2011

 Detalii: Raport de cercetare privind evaluarea stilului de viata sanatos al ... 

www.bethany.ro/.../Raport%20de%20cercetare%20privind%20evaluarea...


30 iunie 2011

Probele noastre...

                 În spiritul aspectelor mai sus menţionate şi pentru a putea asigura un proces didactic modern, bazat pe o ofertă educaţională optimă, cât şi pe instruirea diferenţiată a elevilor, pe baza unor trasee particulare de învăţare, individuale sau de grup, este necesar, corespunzător realităţii practice, ca în clasele IX-XII să se asigure dobândirea de către elevi a cunoştinţelor necesare acţionării asupra dezvoltării fizice şi a calităţilor motrice, cât şi iniţierea/ consolidarea în practicarea unor discipline/ probe sportive, astfel:
  • în clasa a IX-a:
- două probe atletice, de preferat din grupe diferite
- elemente acrobatice statice şi dinamice din gimnastica acrobatică (din cele făcute în clasele
V-VIII) și variante de legări de elemente
- o săritură la aparatul de gimnastică, la alegerea elevilor, din cele prevăzute de programă
- două jocuri sportive, la alegerea elevilor, din cele prevăzute de programă
  • în clasa a X-a:
- cele două probe atletice făcute în clasa a IX-a
- gimnastică acrobatică
- săritura la aparatul de gimnastică prevăzută de programă
- două jocuri sportive, la alegerea elevilor, din cele prevăzute de programă
  • în clasa a XI-a:
- trei probe atletice, din grupe diferite, dintre cele ofertate de către profesor, conform programei
- gimnastică acrobatică
- o săritură la aparatul de gimnastică, la alegerea elevilor, din cele învășate
- un joc sportiv, la alegerea elevilor, din cele prevăzute de programă
  • în clasa a XII-a:
- trei probe atletice, din grupe diferite, dintre cele ofertate de către profesor, conform programei
- gimnastică, la alegere: aerobică, ritmică sportivă, artistică sportivă
- un joc sportiv, la alegerea elevilor, din cele prevăzute de programă